10 grudnia 2019 w internacie odbył się „Świąteczny konkurs kulinarny”. Każda z ośmiu drużyn przygotowała i zaprezentowała potrawę świąteczną lub wigilijną. Na stole zagościły przysmaki zaczerpnięte z domów rodzinnych uczestników: kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, sałatka z kurczakiem i ryżem, de volaille, pierniczki, deser pierniczkowy z mascarpone oraz włoska potrawa wigilijna - panzerotti. Wszystkie potrawy okazały się pyszne, dlatego wytypowanie zwycięzców nie było sprawą prostą. Oceniany był smak, estetyka i sposób podania przygotowanych dań.
Oto nasi zwycięzcy:
I miejsce
Deser pierniczkowy - Magda Bladosz i Emilia Fałtynowicz
II miejsce
Krokiety z pieczarkami - Wiktoria Akus, Laura Kruk, Nikola Jabczyńska
III miejsce (dwie drużyny):
Sebastian Lewandowski i Krzysztof Opczyński - sałatka z kurczakiem i ryżem
Olaf Jesiołowski i Jakub Sekciński - barszcz z uszkami i pierniczki
Wyróżnienia otrzymali:
Oliwia Malinowska Wiktoria Mrówka - kluski z makiem
Tomasz Włoch i Paweł Zorena - de volaille
Natalia Kępińska, Martyna Sztabińska i Dominik Gwiazda - pierogi z kapustą i grzybami
Ewa Artymowicz i Damian Huk - włoska potrawa wigilijna - panzerotti
Nasz internacki konkurs kulinarny był okazją do fajnej zabawy i wymiany doświadczeń podczas wspólnego gotowania oraz popróbowania tradycyjnych przysmaków w atmosferze Świąt Bożego Narodzenia.